Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in dolandırıcılık davasında karar
Arnavutluk Adalet Bakanlığı tarafından geri getirildiği Türkiye’de tutuklanan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 7’si tutuklu 21 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. dolandırıcılık yaptıkları tezi.
Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada aralarında Faruk Fatih Özer’in de bulunduğu 5 tutuklu sanığın yanı sıra bazı müştekiler ve tarafların avukatları da hazır bulundu.
Tutuklu sanıklardan ikisinin Ses ve Görüntü Bilgi Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla birbirine bağlandığı duruşmada, savcı önceki duruşmada verdiği esasa dayanarak mütalaasını tekrarladı.
-“Suç örgütü kuracak olsaydım bu kadar amatörce hareket etmezdim.”
Görüşe karşı savunan Faruk Fatih Özer ise kendisinin ve ailesinin haksızlık yaşadığını iddia ederek bu durumun sona ermesi gerektiğini söyledi.
Thodex’in sadece bir şirket olduğunu ve iflas ettiğini kaydeden Özer, “Thodex’te bir organizasyondan söz edilmiyor. Ben dünyadaki bütün kurumları yönetebilecek kadar akıllıyım. Bu, benim bu yaşta kurduğum şirketten de anlaşılıyor. 22. Örgüt kursaydım bu kadar amatörce davranmazdım. Söz konusu olan, “Belgelerden şüphesi olanların 2 yılı aşkın süredir mağdur edildiği aşikar.” dedi.
Arnavutluk’ta cezaevindeyken bile müştekilere ödeme yaptığını savunan Özer, bunun örgüt kurmuş bir liderin asla yapmayacağı bir eylem olduğunu, kaostan beslenenlerin ise kaostan beslenenlerin kâr ettiğini belirtti. şirket.
Özer, savunmasının son bölümünde Türk halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu’nun seslendirdiği “Yolun Sonu Görünüyor” adlı türküyü alıntılayarak tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Tutuklu sanık Serap Özer, Thodex’in 2017 yılında kurulduğunu ve 2018 yılında çalışmaya başladığını ifade etti.
Thodex kurulduğunda orada çalışmadığını ifade eden Özer, “Ben bu şirkete suç işlemek için değil mesleğim için katıldım. Bu şirket kardeşimin değil de başkasının şirketi olsa da çalışırdım. kardeşimin şirketi bana bir ayrıcalık sağlamadı. Bu belgede herhangi bir organizasyon yok.” Suçlamaları reddetti.
Özer kardeşlere 11 bin 196 yıl 10 ay 15’er gün hapis cezası verildi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’e “örgüt kurma, yönetme ve üye olma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “para aklama” suçlamalarıyla 11 bin 190 yıl 6 ay hapis cezası verdi. varlıkların maliyeti”. hapis cezası verdi.
Öte yandan müşteki açısından sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer “” suçundan ayrı ayrı 6 yıl 4 ay 15 gün hapis ve 135 milyon lira adli para cezasına çarptırıldı. Bilgi sistemlerini kullanarak dolandırıcılık”.
Özer kardeşlere ayrı ayrı toplam 11 bin 196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
Diğer sanıklar ise çeşitli suçlardan farklı derecelerde hapis cezalarına çarptırıldı.
Komite, “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 16 sanığı delil yetersizliğinden beraat ettirirken, 4 sanığın da tahliyesine karar verdi.
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kripto paranın ne olduğu, Bitcoin’in hukuki durumu, kripto borsalarında işlemlerin nasıl yapıldığı ve borsalar arasındaki farklar belirtildi.
MASAK raporunda, “Thodex” adlı şirketin Faruk Fatih Özer tarafından 400 bin lira sermayeyle kurulduğunun belirtildiği iddianamede, bu platformun iş ve süreçleri nedeniyle müşterilerini dolandırıcılık davranışlarıyla aldattığı kaydedildi. .
İddianamede, sanık Faruk Fatih Özer’in hakimiyetindeki 3 ayrı hesaptan 253 milyon 714 bin 909 lira değerindeki kripto varlıkların aktarıldığı ve bunların önemli bir kısmının sanıklar Cem Uzunoğlu, Faruk’un ticaret merkezi olduğu belirtildi. Fatih Özer ve Zuhal Özer, “Kripto Varlık. Hizmet Sağlayıcı”daki kripto varlık cüzdanlarına aktarıldığı açıklandı.
Bu suçlardan dolayı 356 milyon liralık zarara dikkat çekilen iddianamede, aralarında 7’si tutuklu Faruk Fatih Özer’in de bulunduğu 21 sanığın “örgüt kurup yönettiği” belirtildi. suç işlemek”, “banka veya kredi kuruluşlarının bilgi sistemlerini araç olarak kullanarak dolandırıcılık yapmak” ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin mal varlığını dolandırıcılık ve kabahat sonucu aklamak” ile 12 bin 164 yıl hapis cezası 40 bin 562 yıl istendi.
Esas hakkındaki mütalaada, sanık Faruk Fatih Özer ile kardeşleri Güven Özer ve Serap Özer’e “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 12.142 yıldan 40.462 yıla kadar hapis cezası verildi. ” ve “suçtan kaynaklanan mal değerlerinin aklanması”. Talep edildi.
Görüşte, sanık Zuhal Özer’in “terör örgütüne üye olmak” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama” suçlarından 8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilirken, diğer 17 sanığın da tutuklanması istendi. çeşitli suçlardan dolayı değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırıldılar.
Faruk Fatih Özer 23 Nisan’da tutuklandı
Dosyada firari sanık olarak aranan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 30 Ağustos 2022’de Arnavutluk’ta yakalandı.
Arnavutluk’ta Durres Temyiz Mahkemesi’nin iade kararının ardından 20 Nisan’da ülkeye getirilen Özer, 23 Nisan’da sevk edildiği Anadolu Adalet Sarayı’nda nöbetçi hakim tarafından tutuklandı.